CDB Aviation HQ

Celebrating craft, design and a balanced environment.

Accommodating a team of up to 80 people, this is a new flagship Headquarters for CDB Aviation. Overlooking the River Liffey, the Docklands and the Customs House, the building was chosen for the views from its penthouse floor's. The 2,500m² floor-plate houses a generous reception, an executive lounge, a meeting room suite, collaboration and breakout areas, cellular offices, open plan workspaces, a canteen/auditorium, and changing rooms. The design brief called for a design that complemented the building and supported their highly professional and experienced team. The project builds on the principles established by CDB Aviation, which celebrates a professional, authentic culture while appreciating craft, design and a balanced environment. Integral to the design is a sense of generosity of space with clean controlled considered details that promote movement and natural flow.

Client CDB Aviation
Location Dublin 2
Year 2018
Size 2,500m²
1/3
2/3
3/3

The aerofoil profile of the ceiling timbers is a subtle nod to the client’s aviation business.

For CDB the main entrance reception or ‘face’ of the business was key to the success of the project. On entry the arches reveal high, polished plaster soffits with an elegant timber diagrid suspended from the ceiling. Sightlines draw the eye through to the executive lounge or ‘Lighthouse’ to the spectacular views beyond. In the Lighthouse the ceiling height dramatically increases. The ceiling diagrid is repeated, creating a dynamic sense of movement towards the view and the sky. The aerofoil profile of the ceiling timbers is a subtle nod to the client’s aviation business.  

Promoting a
Natural Flow

Arches crafted in walnut run along the length of the internal glazed atrium, defining an ambient circulation route within an open plan work area. This provides a natural and very comfortable flow, allowing movement to continue without disturbing the work zone. Towards the river view, desks are held well back from the windows allowing a generous breakout zone with planting and comfortable seating to encourage relaxation and collaboration. 

Throughout the design, a minimal palette of materials and colour are used in a controlled and monolithic way. Marble, walnut, terrazzo, glass and polished plaster are overlaid on a neutral background, contributing to the general feeling of calm and continuity.

Would you like to know
more about this project?
Get in touch with Conor MacCabe