College House

Grade A office building with 500 seat entertainment venue on Stein Place.

Submitted for planning, the design for College House envisages a striking, contemporary office building and entertainment venue on the site of the former Screen cinema. The proposed development includes a new public plaza and diagonal route through the site, connecting Tara Street and the quays through to College Green. 

The brief for College House was to create a striking contemporary and environmentally sustainable ‘Grade A’ office building which incorporates an entertainment facility to replace the Screen Cinema, and will significantly improve the urban amenity and neighborhood in which it sits. Designed in combination with the proposals for Hawkins and Apollo House, the extended pedestrian route through the site was to create permeability and animated, humanly scaled streetscapes allow for cafes, restaurants and a new entertainment facility.

Client Marlet Property Group
Status Submitted for planning
Location Dublin 2
Size 25,000m²

This area will be activated by a vibrant 500 seat entertainment venue, which engages with and activates the plaza throughout the day and evening.

The proposal’s unique and distinctive landscaping and soffit will ensure a public plaza that is both engaging and entertaining in its own right, bringing the theatrical spirit and history of the site to life in the contemporary urban realm. 

The office accommodation above includes the maximum use of natural lighting to the perimeter edge in a column-free floor plate increasing flexibility and adaptability in use. The facade design has strong vertical proportions which are typical of the contextual buildings and will convey a sense of robustness and solidity. The palette of materials chosen are simple and elegant and appropriate to the buildings’ civic language and particular site conditions. The blue black, highly reflective terracotta tile create a suitably contrasting backdrop to the largely grey granite context of Trinity College and Pearse Street Garda Station. The upper levels are a white reconstituted stone, which recedes against black tile, becoming a calmer foil to the bold expression of the terracotta.

Would you like to know
more about this project?
Get in touch with Peter McGovern