The Central Bank of Ireland

A renewed and revitalised manifestation of the institution and its functions.

The Central Bank of Ireland’s new headquarters in Dublin’s Docklands is a renewed and revitalised manifestation of the institution and its functions. Its sculptural profile reflects the maritime setting and presents a commanding new civic identity through its protective outer curtain. The internal transformation of the building blends flexible and efficient open plan offices with a variety of collaborative and collision spaces that create an innovative working landscape for the Bank’s 1,450 employees.

Client Central Bank of Ireland
Year 2017
Location North Wall Quay,
Dublin 1
Size 27,000m²

A distinctive
civic identity.

The transformation of the concrete skeleton blends flexible and efficient open plan offices with collaborative space, making a working landscape that places the individual as the focus. The insertion of platforms, bridges and staircases into what was to be an empty lightwell creates a dynamic central heart that supports an open and technology rich culture. A public exhibition space, conference facility, learning centre, and library complete the complex promoting internal and external communications.

1/3
2/3
3/3

The façade incorporates strong and dynamic sculptural forms.

The design of the Central Bank of Ireland maximises the potential of the existing structure, its river views, and orientation. Innovative and unique, it is the first office fit-out in Ireland to achieve an “Oustanding” BREEAM environmental rating and the first BER A2 energy rated commercial development in Ireland.

The building form is created by wrapping the workplace in a glass skin which is shielded from glare and solar heat gain by an outer layer of anodized aluminium triangular mesh panels.  The façade incorporates strong and dynamic sculptural forms expressing a unique identity and is broken down into a number of elements; the double glazed unitised inner skin, an outer solar shading skin, a unique glazing system to the atrium vertical walls and roof, and a rainscreen cladding which forms the roof plantscreen and rooftop canopy.

1/3
2/3
3/3
Would you like to know
more about this project?
Get in touch with Peter McGovern